Contributions of Diet and Metabolic Factors to the Development of Acute Myocardial Infarction
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Acute Myocardial Infarction; Diet; Nutrition; Risk factors.

How to Cite

Dotta, J. A., Fernanda Mouro , M., de Moura Azevedo, J. V. B., Gonzalez Benítez , F. J., Caproni Nogueira, C., Pimenta de Oliveira, G., de Britto Dias , P. H., & Anicet Leite , G. (2025). Contributions of Diet and Metabolic Factors to the Development of Acute Myocardial Infarction. Brazilian Journal of Implantology and Health Sciences, 7(6), 645–655. https://doi.org/10.36557/2674-8169.2025v7n6p645-655

Abstract

Acute Myocardial Infarction (AMI) is a critical condition characterized by the necrosis of cardiac tissue, usually resulting from coronary artery obstruction by a thrombus over an unstable atherosclerotic plaque. It remains one of the leading causes of morbidity and mortality worldwide, with a rising incidence among young adults. Risk factors such as dyslipidemia, hypertension, diabetes, obesity, smoking, and sedentary lifestyle significantly contribute to its development. This study, based on a narrative review of articles from SciELO and PubMed databases, analyzes the influence of diet and metabolic factors on the onset of AMI. Poor nutrition, rich in saturated fats, simple sugars, and sodium, promotes inflammatory processes and metabolic dysfunctions that lead to atherosclerosis. In contrast, healthy dietary patterns, such as the Mediterranean Diet, have shown cardioprotective effects by encouraging the intake of foods rich in fiber, vitamins, minerals, and unsaturated fatty acids. The regular intake of these nutrients supports inflammation modulation, lipid balance, and vascular health. It is concluded that preventive strategies should emphasize nutrition education and the promotion of healthy habits, which are essential to reducing the prevalence of AMI and other cardiovascular diseases.



https://doi.org/10.36557/2674-8169.2025v7n6p645-655
PDF (Português (Brasil))

References

PERES, Meyre Cristiane. Alimentação e sua influência no infarto agudo do miocárdio. Revista FAROL, v. 21, n. 21, p. 124-142, 2024.

DE OLIVEIRA, Andressa Antônio et al. Alimentação Saudável em Gibis: Contribuições da Aprendizagem Baseada em Projetos para o Ensino de Ciências. Kiri-Kerê-Pesquisa em Ensino, v. 1, n. 15, 2023.

MOURA, Alissa Raquel Amoras et al. Avaliação do consumo alimentar e associação com o diagnóstico clínico e fatores de risco em pacientes cardiopatas. Revista Eletrônica Acervo Saúde, v. 13, n. 2, p. e6116-e6116, 2021.

DIAS, Taynara Maria dos Santos et al. Fatores de proteção relacionados ao infarto do miocárdio: revisão integrativa. Rev. enferm. atenção saúde, p. 202245-202245, 2022.

DE OLIVEIRA SIMIEMA, Anna Paula et al. Diagnóstico e tratamento precoce do IAM com supra de ST: Relato de Caso. Brazilian Journal of Health Review, v. 2, n. 6, p. 6175-6177, 2019.

FRONTERA, E. et al. Prognostic value of the shock index in myocardial infarction. Data from Argentine Registry of ST-segment elevation infarct (ARGEN IAM-ST). Medicina, v. 82, n. 1, p. 104-110, 2022.

DA COSTA, Francisco Ariel Santos et al. Perfil demográfico de pacientes com infarto agudo do miocárdio no Brasil: revisão integrativa. SANARE-Revista de Políticas Públicas, v. 17, n. 2, 2018.

SANTOS, Francine Silva dos et al. Processamento de alimentos e fatores de risco cardiometabólicos: revisão sistemática. Revista de Saúde Pública, v. 54, p. 70, 2020.

BERNARDI, André et al. Alcance das Metas de Colesterol LDL após Infarto Agudo do Miocárdio: Dados Reais do Sistema Público de Saúde da Cidade de Curitiba. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, v. 118, n. 6, p. 1018-1025, 2022.

SILVA, Ana Luíza Ferreira et al. Análise da estratificação de risco cardiovascular e alcance das metas terapêuticas de LDL-colesterol em um ambulatório universitário. Revista da Sociedade Brasileira de Clínica Médica, v. 23, n. 1, p. 41-48, 2025.

DOS SANTOS SIMÕES, Shirley Kelly et al. Risco cardiovascular de ovolactovegetarianos segundo a razão triglicerídeo/HDL-C. Rev Bras Nutr Clin, v. 28, n. 4, p. 316-20, 2013.

MORAES, Luciana Leitão et al. Identificação de risco cardiovascular pela razão triglicerídeo/HDL-colesterol em pacientes com doença renal crônica em hemodiálise. Scientia Medica, v. 27, n. 3, p. 1, 2017.

DE MEDEIROS, Tatiana Laís Fonsêca et al. Mortalidade por infarto agudo do miocárdio. Revista de Enfermagem UFPE on line, v. 12, n. 2, p. 565-572, 2018.

MACENO, Lindhisey Kianny; GARCIA, M. dos S. Fatores de risco para o desenvolvimento de doenças cardiovasculares em jovens adultos/Risk factors for the development of cardiovascular diseases in young adults. Brazilian Journal of Health Review, v. 5, n. 1, p. 2820-2842, 2022.

GIRONDOLI, Yassana Marvila; SOARES, Mirian Cardoso de Rezende. Obesidade, diabetes e hipertensão: A importância da prevenção, cuidado e tratamento. Instituto Federal do Espírito Santo, v. 1, n. 1, p. 1-6, 2021.

VIEIRA, Filipe Candido et al. Prevalência dos fatores de risco em paciente com infarto agudo do miocárdio: revisão bibliográfica. Revista Científica do Tocantins, v. 2, n. 2, p. 1-14, 2022.

MARQUES, Mariana Cosmo et al. Prevalência do diabetes e da hiperglicemia de estresse no infarto agudo do miocárdio: análise em um serviço de emergência. JBMEDE-Jornal Brasileiro de Medicina de Emergência, v. 2, n. 1, p. e22003-e22003, 2022.

BERALDO, Alisson et al. Fatores de risco em pacientes portadores de diabetes mellitus a doenças cardíacas. Revista Corpus Hippocraticum, v. 2, n. 1, 2021.

RIBEIRO, Thais Maria Nunes et al. ADESÃO À DIETA SEGUNDO ALIMENTAÇÃO CARDIOPROTETORA EM PARTICIPANTES EM UM ENSAIO CLÍNICO RANDOMIZADO PÓS IAM E PÓS AVE ATENDIDOS NO HUPAA. Gep News, v. 8, n. 2, p. 543-551, 2024.

DE FARIA, Rafaella Rogatto et al. Os Seis Pilares da Medicina do Estilo de Vida no Manejo de Doenças Não Transmissíveis–As Lacunas nas Diretrizes Atuais. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, v. 120, p. e20230408, 2024.

OLIVEIRA, Beatriz Pessoa Cardodo et al. Síndrome Metabólica e Risco Cardiovascular: Novas Perspectivas de Prevenção. Brazilian Journal of Implantology and Health Sciences, v. 6, n. 10, p. 1881-1900, 2024.

IZAR, Maria Cristina de Oliveira et al. Posicionamento sobre o consumo de gorduras e saúde cardiovascular–2021. Arquivos Brasileiros de Cardiologia, v. 116, n. 1, p. 160-212, 2021.

PEREIRA, Niccoly Kolle et al. Utilização de uma abordagem dietética no controle e redução dos riscos cardiovasculares em pacientes com hipertensão arterial sistêmica. Revista Eletrônica Acervo Científico, v. 32, p. e8204-e8204, 2021.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2025 João Antonio Dotta, Maria Fernanda Mouro , João Victor Bezerra de Moura Azevedo, Francisco Javier Gonzalez Benítez , Carlo Caproni Nogueira, Gabriel Pimenta de Oliveira, Pedro Henricky de Britto Dias , Gabriela Anicet Leite

Downloads

Download data is not yet available.
1 1