A ESCASSEZ QUE NUTRE A DOENÇA: DESDOBRAMENTOS DA INSEGURANÇA ALIMENTAR NA SAÚDE GLOBAL
PDF (Português (Brasil))

Keywords

Insegurança alimentar, Vulnerabilidade Social, Saúde pública.

How to Cite

Viegas, M. E. de O., Silva , G. J. da, Reis , J. F. B. dos, Correia , E. A., Silva , C. M. A., Ferreira , A. B. S., Jesus, M. A. da S. de, Alves, L. M. P., Lima , K. Átilla S. M., Sampaio, D. W. M., Tomaz , W. C., & Poncio , S. N. A. B. (2024). A ESCASSEZ QUE NUTRE A DOENÇA: DESDOBRAMENTOS DA INSEGURANÇA ALIMENTAR NA SAÚDE GLOBAL. Brazilian Journal of Implantology and Health Sciences, 6(1), 1794–1805. https://doi.org/10.36557/2674-8169.2024v6n1p1794-1805

Abstract

The systematic and lasting lack of regular access to quality food in sufficient quantities to sustain a healthy existence is an extremely important problem. Food and nutrition, as fundamental pillars for the promotion and preservation of health, play a crucial role in ensuring the integral development and quality of life of individuals integrated into a society. This research explores the consequences of food insecurity on global health, highlighting the underlying factors, their manifestations and the cascading effects that can perpetuate the cycle of disease. This is an integrative literature review, through a search in the Virtual Health Library (VHL), using the Health Sciences Descriptors (DeCS): "Food Insecurity" and "Social Vulnerability", crossed with the Boolean operator "AND". Inclusion criteria: articles related to the theme, freely available, in full text, in Portuguese, published in the last five years (2018-2023). And as exclusion criteria: articles that did not address the theme, repeated in the aforementioned database, as well as abstracts, course completion works, dissertations and theses. The results show that food insecurity contributes to malnutrition, exacerbating nutritional deficiencies and increasing vulnerability to infectious diseases, especially in already susceptible populations. The analysis also highlights distinct geographical patterns, with conflict-affected areas showing higher levels of food insecurity and adverse health consequences. Therefore, an integrated approach is essential to tackle food insecurity and its impacts on global health. Promoting sustainable food systems, reducing structural inequalities and global collaboration emerge as crucial elements to overcome the interconnected challenges. This study highlights the urgency of comprehensive interventions to mitigate the adverse effects of food insecurity and promote health on a global scale.

https://doi.org/10.36557/2674-8169.2024v6n1p1794-1805
PDF (Português (Brasil))

References

BEZERRA, Mariana Silva et al. Insegurança alimentar e nutricional no Brasil e sua correlação com indicadores de vulnerabilidade. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 25, n. 10, p. 3833-3846, out. 2020. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/1413-812320202510.35882018.

BEZERRA, Thaíse Alves; OLINDA, Ricardo Alves de; PEDRAZA, Dixis Figueroa. Insegurança alimentar no Brasil segundo diferentes cenários sociodemográficos. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 22, n. 2, p. 637-651, fev. 2017. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/1413-81232017222.19952015.

BRASIL. Ministério da Saúde. Insegurança Alimentar e Nutricional. [Brasília]: Ministério da Saúde, 14 dez. 2022. Disponível em: https://www.gov.br/saude/pt-br/assuntos/saude-brasil/glossario/inseguranca-alimentar-enutricional#:~:text=Sobre%20a%20Falta%20de%20acesso,suficiente%20para%20uma%20vida%20saud%C3%A1vel. Acesso em: 05 jan. 2024.

BRITO, Andressa Pestana et al. Fatores associados à insegurança alimentar e nutricional em comunidade carente. Revista Brasileira em Promoção da Saúde, [S.L.], v. 33, p. 1-11, 2020. Fundacao Edson Queiroz. http://dx.doi.org/10.5020/18061230.2020.10415.

COUTINHO, Giselle Ramos et al. Fatores demográficos e socioambientais associados à insegurança alimentar domiciliar nos diferentes territórios da cidade de Salvador, Bahia, Brasil. Cadernos de Saúde Pública, [S.L.], v. 38, n. 11, p. 1-11, 2022. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/0102-311xpt280821.

HOFFMANN, Rodolfo. Determinantes da insegurança alimentar no brasil: análise dos dados da pnad de 2004. Segurança Alimentar e Nutricional, [S.L.], v. 15, n. 1, p. 49-61, 4 fev. 2015. Universidade Estadual de Campinas. http://dx.doi.org/10.20396/san.v15i1.1824.

KEPPLE, Anne Walleser; SEGALL-CORRêA, Ana Maria. Conceituando e medindo segurança alimentar e nutricional. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 16, n. 1, p. 187-199, jan. 2011. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/s1413-81232011000100022.

OLIVEIRA, Dirce Ribeiro de et al. Estado nutricional e segurança alimentar de famílias em vulnerabilidade social no município de Contagem, Minas Gerais, 2014. O Mundo da Saúde, [S.L.], v. 47, p. 543-552, 1 jan. 2023. Centro Universitario Sao Camilo - Sao Paulo. http://dx.doi.org/10.15343/0104-7809.202347e13622022p.

PEDRAZA, Dixis Figueroa. Insegurança alimentar e nutricional de famílias com crianças menores de cinco anos da Região Metropolitana de João Pessoa, Paraíba, Brasil. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 26, n. 4, p. 1511-1520, abr. 2021. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/1413-81232021264.06942019.

SABÓIA, Rocilda Cleide Bonfin de; SANTOS, Marize Melo dos. Prevalência de insegurança alimentar e fatores associados em domicílios cobertos pela Estratégia Saúde da Família em Teresina, Piauí, 2012-2013. Epidemiologia e Serviços de Saúde, [S.L.], v. 24, n. 4, p. 749-758, out. 2015. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.5123/s1679-49742015000400017.

SANTANA, Danilo Dias et al. Mudanças na prevalência de excesso de peso em adolescentes residentes em área de alta vulnerabilidade a insegurança alimentar. Ciência & Saúde Coletiva, [S.L.], v. 26, n. 12, p. 6189-6198, dez. 2021. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/1413-812320212612.26092020.

SANTOS, Taíse Gama dos et al. Tendência e fatores associados à insegurança alimentar no Brasil: pesquisa nacional por amostra de domicílios 2004, 2009 e 2013. Cadernos de Saúde Pública, [S.L.], v. 34, n. 4, p. 1-17, 29 mar. 2018. FapUNIFESP (SciELO). http://dx.doi.org/10.1590/0102-311x00066917.

SEGALL-CORRêA, Ana Maria; MARIN-LEON, Letícia. A segurança alimentar no Brasil: proposição e usos da escala brasileira de medida da insegurança alimentar (ebia) de 2003 a 2009. Segurança Alimentar e Nutricional, [S.L.], v. 16, n. 2, p. 1-19, 10 fev. 2015. Universidade Estadual de Campinas. http://dx.doi.org/10.20396/san.v16i2.8634782.

SERENINI, Milena et al. A insegurança alimentar pela voz de adolescentes participantes do Programa Bolsa Família. Revista Brasileira de Estudos de População, [S.L.], v. 40, p. 1-22, 11 ago. 2023. Associacao Brasileira de Estudos Populacionais. http://dx.doi.org/10.20947/s0102-3098a0242.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Maria Eduarda de Oliveira Viegas, Gislaine Jesus da Silva , Jeferson Fernando Barbosa dos Reis , Eriselma Alves Correia , Cássia Mara Alexandrino Silva , Allan Berthier Silva Ferreira , Michele Aparecida da Silva de Jesus, Luciana Maria Portella Alves, Karlanne Átilla Sousa Martins Lima , David Weslley Moreira Sampaio, Wellysson Costa Tomaz , Sabrina Nayara Andrade Bolivar Poncio

Downloads

Download data is not yet available.
1 1